header background image
 

De NBS is reeds jaren bezig met het behoud van de verscheidenheid aan boomgaardvariëteiten. Deze hebben een interessante landschapswaarde, maar vaak is voor de gemiddelde fruitliefhebber toch één ding belangrijker: het gebruik.

Iedere vrucht die we onderzoeken, onderwerpen we daarom aan uitgebreide testen op gebied van smaak, geur, kleur, textuur, sappigheid... Zo kunnen we bepalen welke vruchten het best bruikbaar zijn voor welke doeleinden. Er echter blind van uitgaan dat een sappige, smaakvolle appel meteen ook een goede sapappel is of een appel die niet sterk verkleurt perfect in een taart zou passen, zou te kort door de bocht zijn. Daarom voeren we bij NBS vaak specifieke onderzoeken uit voor een bepaald gebruik.

De bevindingen van deze onderzoeken zijn hieronder terug te vinden.

Appelvariëteiten voor cake en taart

Bevindingen bij het maken van mengsappen

Variëteiten getest voor moes en compote

Welke appels zijn goede droogappels?

Variëteitentest voor het maken van appelcider