header background image
 

Hieronder vindt u verslagen en foto's terug van verschillende activiteiten doorheen de jaren.

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

   

 2019

Europom® 2019 - terugblik

Het weekend van 19 en 20 oktober vond Europom® 2019 plaats.
Dit jaar was NBS organisator van de Europom® tentoonstelling, een internationale fruithappening waar meer dan 1 000 fruitvariëteiten vanuit grote delen van Europa getoond werden aan het grote publiek. We hadden 16 delegaties te gast uit 11 verschillende Europese landen, ieder met een eigen stand (4), (10), (20), (21), (22), (27), (28). De talrijke bezoekers stonden versteld van de grote verscheidenheid aan vruchten die nog in de collectieboomgaarden van de NBS en de andere pomologische verenigingen staan (3), (7), (13), (17). Ofschoon beide tentoonstellingsdagen door regen werden geplaagd, mochten we qua opkomst zeker niet ontevreden zijn.
Na de verwelkoming door de directeur van Alden Biesen, Patrick Cornelissen en NBS-voorzitter Ludo Royen, werd Europom® 2019 officieel geopend door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors en Bilzerse schepen voor milieu Maike Meijers. (5), (6), (8)
De Snell-appel, verkozen tot Appel van het Jaar 2019, werd tijdens Europom® voorgesteld aan het publiek. Deze vrucht was een groot succes aan de proef- en verkoopstand, mede door haar veelzijdigheid in gebruik.
Beschrijvingen van deze traditionele variëteiten werden te koop aangeboden aan de NBS-infostand (1), samen met tal van drukwerken en materialen nuttig om een boomgaard of fruittuin te beheren.
De grote verscheidenheid in het gebruik van fruit stond het hele weekend in de belangstelling. Zo hing er een heerlijke geur in Alden Biesen, dit kwam door de vele ambachtelijke fruitbereidingen die de NBS aanbood. Zo waren er onder andere de typische appelkoeken, appeltaarten (19) en appelbollen (18), maar ook een hartige hap in de vorm van een broodje met peer en brie.
Onze meer gekende streekproducten, waaronder de variëteitstropen (4), (26), kweegelei (2), (9), (11) en sappen, werden tijdens Europom® aangeboden. Er was zowel kans op proeven als aankopen. Ook waren er enkele speciale bereidingen met onze sappen te verkrijgen, waaronder het ‘Opkikkertje’, warm appel-perensap met kaneel en gember, alsook onze speciale editie ‘Jalerosap’, dat geperst werd van appels met rood vruchtvlees, waardoor het sap een aangenaam rode kleur krijgt.
De NBS zet zich telkens in om het grote publiek te laten kennismaken met de grote diversiteit in de boomgaarden: zowel op biologisch, genetisch als culinair gebied. Voor alle leeftijden waren er interessante activiteiten gepland.
Een ervaren gids bracht met de geïnteresseerden een bezoek aan de boomgaarden. Deze activiteit sloot mooi aan op de workshop oorwormpotjes maken, een schuilplaatsje voor deze nuttige diertjes.
Voor de kleinsten was er de creatieve stand. Hier ontdekten de kinderen op een speelse manier dat er heel wat leven in de boomgaard is. Ze konden zelf een kunstwerk maken van iets of iemand die in de boomgaard leeft en dat kunstwerk zelf een thuis geven in het boomgaardtafereel. (15), (16)
De adviesstand van de NBS draaide op volle toeren. Talrijke bezoekers hadden interesse om fruitbomen te planten of te onderhouden. Bij het NBS-adviesteam konden ze terecht met al hun vragen over snoei, ziektes en plagen en zelfs meerdere boomgaardplannen voor nieuwe aanplantingen werden opgemaakt.
Een succesvolle stand was de determinatiestand, waar honderden vruchten werden aangeleverd. De NBS-pomologen deden hun best om er de juiste variëteitsnaam aan toe te kennen. Het vlechten van plukkorven en manden met wilgentwijgen is een ambacht dat verdwijnt. Gelukkig zijn er gepassioneerde bezielers die deze kunst nog willen tonen.
Op zondag 20 oktober waren de deelnemers aan de familie-activiteit ‘Bilzen de boom in’ ook te gast in Alden Biesen om appels te rapen in de boomgaarden en hiervan sap te laten persen bij de Sapmobiel®. Deze activiteit is een samenwerking tussen de stad Bilzen, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de NBS en het Agentschap Natuur en Bos. Extra nevenactiviteiten en sfeermakers werden voorzien: onder meer de lokale radio Boo (24), een taartbakwedstrijd (23), met de verkiezing van de lekkerste appeltaart door de winnares van Bake-Off Vlaanderen 2018, tot zelfs ponyritjes (29) en een heuse kruisboogschietstand (25). In één woord, de Europom® 2019-activiteiten waren letterlijk en figuurlijk een schot in de roos. 

 

de KERS® 2019 - Een terugblik

Op 14 juli trad de KERS® sinds jaren uit haar traditionele opstelling van de standen in de voorburchten en op het voorburchtenplein. Omwille van plaatselijke werken, werd zowat de helft van de standen nu opgebouwd op de evenementenweide achter het kasteel.
De opkomst was boven alle verwachtingen, want slechts anderhalf uur na opening zagen de Rijschool en de evenementenweide zwart van het volk. Een zo goed als nooit eerder geziene grote opkomst van families en fruitliefhebbers. Op de weide diende je je echt een weg tussen het volk te banen om een stand te bezoeken.
De Rijschool behield zowat zijn vaste opstelling met onze kersenexpo (waarvan de meesten in glazen pot (3)), de wedstrijd ‘de lekkerste kers’, de NBS-infostand (15) met boeken en materialen, een vertegenwoordiging van het PGL (Pomologisch Genootschap Limburg)… Nieuw waren hier de succesvolle standen van kweegelei (16) en onze voor deze editie nieuwe culinaire verrassing, ‘het kersenbolleke’ (1).
Langs het pad dat van de Rijschool naar de evenementenweide leidt (18), boden we onze cherry pie pops aan (19) (kersentaartjes op een stokje) en richtten we de halte in van de kersenboemel (8) die de hele dag non-stop volzet bleek.
De uitgestrekte evenementenweide bood plaats aan heel wat standen (7) rondom de gezellige terrasjes (2) (4) (20): de toog met verfrissende dranken zoals bv. kriekbier, mocktails, voor de eerste keer kersenmede, … de kersenproef- en verkoopstand (9) (11), de kersenpannenkoekenstand, de kersen- en pruimengebakstand (10), de Europom®-infostand (6), presentatie van Sapmobiel® I en II met proefmogelijkheid van puur natuurlijk appelsap, de bijen-infostand…
Recht tegenover de kersenproefstand beantwoordden twee van onze medewerkers aan de NBSW-informatiestand (13) constant alle vragen aangaande snoei, aanplant, plantenziekten en boombescherming. De kinderen konden zich uitleven op het springkasteel, mooie tekeningen van vruchten inkleuren (5) of ponyritjes maken (17). En... we mochten zowaar dhr. en mevr. Kers uit Nederland verwelkomen (12).

  

2018

NBS-Nationale fruitexpo - Beveren, een terugblik

Onze nationale fruitexpo op zo 30 sept 2018 in domein Hof ter Saksen (Beveren) was er eentje van formaat. Ondanks een frisse dag, zorgde onze jarenlange samenwerking met de gemeente Beveren voor een grote opkomst van geïnteresseerde bezoekers. Hof ter Saksen is immers bij velen bekend van onze aldaar jaarlijks georganiseerde oogstfeesten en pruimendagen.
In het prachtige 18de-eeuwse kasteel exposeerden we in de rechterhal liefst om en bij 800 appel- en peervariëteiten op een originele grote piramidevormige houten constructie bedekt met stro en een daarrond tegen de buitenmuren aaneengesloten kring van authentieke houten fruitkisten eveneens bedekt met stro. Met hier ook de presentatie van de lokale appel van het jaar, de Rode Walschaert.
In de linkerhal namen de NBS- info- en materialenstand en onze druk bezochte determinatiestand de honneurs waar.
Direct buiten het kasteel, aan weerszijden de voorkant, stonden onze sap- en stroopstanden opgesteld. Er werd naar hartelust geproefd van stropen en sappen. Vooral het roodkleurige Jalero appelsap en warm gemaakt appel-perensap met gember stroomden met beken.
Op het grote plein voor de orangerie tegenover het kasteel trof je onder twee grote tenten een uitgebreide proef- en verkoopstand van tientallen hoogstamappels en peren aan. Honderden vruchten werden aangesneden om de fruitliefhebbers, jong en oud, te laten kennismaken met de verschillende smaken. Uniek aan deze expo is dat alle uitgestalde vruchten in het kasteel t.e.m. 28 oktober bleven staan zodat belangstellenden ze elke zondag of bij rondleidingen konden bezoeken. Een uitgelezen kans voor educatiedoeleinden en het kijken en vergelijken voor het uitstippelen van toekomstige plantprojecten. Het resultaat was dan ook in verhouding, meer dan 2 000 bezoekers werden genoteerd, een absoluut record.
Een oprecht woord van dank aan al onze medewerkers, vrijwilligers en bezoekers voor hun inzet en enthousiasme. Het was werkelijk een prachtdag!

 

Europom® 2018 Troyes (F) - Een terugblik

Op 27 en 28 oktober ll. had dit jaar onze Europom® happening plaats en dit in de historische Franse stad Troyes, bekend als de geboorteplaats en locatie van de vermaarde pomoloog en boomkweker Charles Baltet en van de boomkwekerijen Baltet. Troyes is een mooie stad waarvan wij ons bij een bezoek aan het oude stadsdeel terdege konden vergewissen.
De organisatie van Europom® 18 lag in de kundige handen van Les Croqueurs de Pommes. Hun 50 afdelingen, een voor elke ‘region’, vulden voor meer dan 80 % de enorme tentoonstellingshallen. Over een oppervlakte van zowat 8 000 m² had elk van hen hun typische regionale en lokale eigenheden opgesteld, dit geflankeerd door tal van demo- en praktijkstanden die de lokale gebruiken, gerechten en alaam presenteerden: heel Franrijk in één oogopslag. Het was werkelijk prachtig, zowel qua presentatie als verscheidenheid.
Centraal in de tentoonstelling bevond zich het podium met het officieel gedeelte. Hier creëerden optredens van volksdans en lokale muziekensembles een aangename sfeer omgeven door standen met authentieke technieken, artisanale bereidingen, activiteiten, demo’s enz.
De hoofdstand was absoluut de geschiedkundige, goed gestoffeerde stand van Charles Baltet met zijn werken en realisaties gepresenteerd door de regionale Les Croqueuers de Pommes Aube-Champagne-Pays d'Oth. Zeer mooi. De internationale link van Europom® werd verzorgd door tien deelnemende delegaties van het Europom Consortium, namelijk Duitsland (Pomologen Verein), Luxemburg (Natur&ëmw), Groot-Brittannië (RHS Fruit Group), Nederland (PGL), Oostenrijk (Fructus), Zweden (SPS), Tsjechië (Czech Union for nature protection), … De NBS verzorgde een grote stand met een 100-tal appel- en peervariëteiten, typerend voor
Vlaanderen en België. De meer dan 78 standen waren gewoon een lust voor het oog. De gelegde contacten en netwerkmogelijkheden zullen vast nog maanden nawerking vereisen.
Alle lof voor de betrokken Croqueurs voor deze vlekkeloze organisatie waarvoor we hen van harte danken. Europom® 18 - Troyes was gewoon magnifiek. Met een voldaan gevoel en beladen met boeken, info en afspraken bereikten we in goede orde onze thuisbasis terug. De volgende ochtend begon voor ons de voorbereiding van Europom® 19 in België.

 

de KERS® 2018 - Een terugblik

Zondag 08 juli ligt nog vers in ons geheugen, een leuke en warme zonnige dag waarop ruim 2 000 bezoekers de 15e editie van ‘de KERS®’ in Alden Biesen bezochten, een absoluut record.
Ondanks het veel te vroege kersenseizoen wist de NBS toch maar fijntjes een 200-tal kersenvariëteiten te verzamelen. In de Tiendschuur werd speciaal aandacht geschonken aan de uitgave van onze twee nieuwste eigen geschreven boekwerken: Hoogstamfruitbomen in Limburg - Deel I: Peren en Deel II: Appels (zie p. 155). Verder een uitgebreide bijenstand, stand kleinfruit, alles over fruitverwerking: drogen, opleggen, wecken en steriliseren, stoomextractor, presentatie van fruitvariëteiten voor kookpot en oven, expositie van een 40-tal okkernoten en vroege pruim-, peer en appelvariëteiten… De Rijschool bood plaats aan onze eigenlijke
kersenexpo, waarvan de meeste vroege kersenvariëteiten in glazen pot. Het eiland in het midden van de ruimte werd volledig ingenomen door onze ambachtelijke stroopvariëteiten, de ambachtelijke stroophap (nieuw) en de wedstrijd ‘de lekkerste kers’. Het enorme tekenbord van vorig jaar met een vooraf ingekleurde boomgaard konden kinderen verder afwerken met hun eigen tekeningen van bloemen, mollen, egels, bijen,
vruchten … De NBS-info-stand doorworstelde er met plezier vele vragen. Aan de uitgang presenteerden we onze ‘Sweetheart’ (nieuw), een verfrissende mocktail op basis van bruiswater, appel- en rode bessensap afgewerkt met een kersje.
Op het voorburchtenplein was er continu veel volk en aanschuiven aan de kersenproef- en verkoopstand, de pannenkoekenstand, de kersengebakstand, de kersenijs stand , de stand van ‘De Sapmobiel®’ met puur natuurlijk appelsap, de NBSW-infostand waar reeds heel wat contacten werden gemaakt aangaande snoei en aanplant voor het najaar… De kersenboemel was constant overvol en de flosj vloog alle kanten uit. De kids amuseerden zich op het springkasteel en met ponyritjes. In de Hertenbergboomgaard en bij het Vlonderpad vertelden onze gidsen met volle overgave over de plaatselijke hoogstamfruitbomen.
De KERS® is en blijft een familiedag bij uitstek in een stijlvolle en ongedwongen sfeer.

 

Zomertoer Engeland 2018

We krijgen al eens de vraag hoe dat nu precies zit met de zomertoer van de vereniging. Hieronder vindt u een verslag met wat sfeerbeelden terug.
In 2018 keerden we terug naar zuidoost Engeland, deregio die we ook bezochten in 1997 en 1998. Ditmaal gingen we van start in het East Malling Research Station (vergelijkbaar met het opzoekingscentrum van Gorsem bij Sint-Truiden). Hier kregen we een uitgebreide rondleiding. Na de lunch bezochten we de fruitleivormentuin van Dr. Hatton. We sloten af met een sapje of
“coffee and a biscuit”. De volgende dag bezochten we Wisley Gardens, een erg complete tuin waar er altijd wel ergens aan de lay-out gesleuteld wordt. Dat was ook nu niet anders. Onze gidsen waren zeer bekwaam, zowel voor het fruit- als het algemene tuingedeelte.
Op dag drie stonden we paf van de geëtaleerde rijkdom in Waddesdon Manor, het buitenverblijf van een Rotschild telg.
Dag vier werd verdeeld over West Dean en Petworth House. West Dean is een ondergewaardeerde parel die grenst aan de South Downs, met een bijna perfecte “walled kitchengarden” en een mooi arboretum dat ons een prachtige wandeling schonk.
Op Petworth werden we ondergedompeld in een stuk Engelse geschiedenis, keken we de ogen uit op talloze schilderijen (veel Turner, maar ook Van Dijck en Bosch) en wandelden we een stukje doorheen Capability Browns glooiende landschapstuin. Daarna trokken we naar Brogdale voor een traditioneel, maar veel te kort bezoek met Dr. Joan Morgan.
Afsluiten deden we in Faversham met een typische Sunday roast.

2017

NBS - Nationale Fruitexpo - Vilvoorde, een terugblik

Onze nationale fruithappening aan het KTA Horteco Vilvoorde op zo 22 oktober 2017 (5) kende een groot succes. De meer dan 1 500 bezoekers (8)(9)(1), netjes verdeeld over voor- en namiddag, maakt dat we niet mogen klagen. Zeker omdat de weersomstandigheden die dag niet optimaal waren.
De eigenlijke fruitexpo met zowat 500 variëteiten vond plaats in de grote fruitloods over haar volle lengte. Al was het een fruitjaar in mineur, de interesse was alom aanwezig. De verkoop- en proefstand van hoogstam fruitvariëteiten (4) (1) kon de vraag nauwelijks bijhouden. Ook een deel van de serre fruitteelt was met fruitvariëteiten opgesmukt. De middenbeuk van de fruitloods stond in het teken van de verwantschap van variëteiten (7), notenrassen (6), kersen in pot... De echte actie bevond zich onder de fruitbalustrade die over een lengte van 40 m plaats bood aan een 10-tal praktische- en demostanden, o.m.:
- Stroopvariëteiten (1), stroopgebruiken (3), sap proeven van ‘De ‘Sapmobiel®’.
- De erestand van E. Van Cauwenberghe (1) met een continue powerpoint van de fruitleer aan het Horteco in de loop der jaren.
- Presentatie van de lokale appel van het jaar 2017, het ‘Oost-Sterrebintje’(1), tesamen met een unieke zesluikende flyer.
- De NBSW-adviesstand over variëteitenkeuze, planning, snoei, aanplant, ziekten, enz. bleef geen ogenblik onbezet (2).
- NBS infostand met pomologische boekwerken en materialen.
- Onze Mechelse pomologen zorgden met wel 7 personen voor de permanente determinatie van de onbekende variëteiten. (1)
- …
Het schooldomein zelf deelde uiteraard in de belangstelling, want er werd duchtig verkend tussen de fruitaanplantingen, de serres en het dierenpark met reptielen (1), vogels, zoogdieren en aquaria met honderden vissoorten. In een woord was het een familiedag om u tegen te zeggen. (11) Wij danken de school en al haar medewerkers van harte voor hun gastvrijheid en hopen al op een volgende gelegenheid om deze  samenwerking te vervolgen. Onze dank ook aan de vele leden en bezoekers. Jullie waren een tof publiek!

 

Europom® 2017 - Tsjechië - een terugblik

Deze hoogmis van de pomologie, biodiversiteit en fruitkunde was onze eerste Europom®-editie in een Oost-Europees land. Meer bepaald in Tsjechië (1) en i.s.m. het Tsjechisch Tuinbouw Verband, een organisatie die niet minder dan 140 000 leden groepeert.
Europom® 2017 was opgedeeld in twee luiken, enerzijds de Europom® happening zelf en anderzijds de viering van 60 jaar Tuinbouw Verband (2) dat de grote helft van het totaalgebeuren in beslag nam met oogstrelende stillevens (van groenten (8) (1), vruchten (5)...) Meer dan 20 000 bezoekers (11) kreeg deze internationale organisatie over de vloer voor een uitstalling van 800 variëteiten. In dit kort verslag is wezen en
sfeer van dit gebeuren niet te vatten. Maar een beeld kan meer zeggen dan 1 000 woorden. De organisatoren hadden moeite noch kosten gespaard om de 20 delegaties uit 14 Europese landen op een bijzondere wijze voor te stellen: Les Croqueurs de pommes (FR), RHS-Fruitgroup (UK), Pomologenverein (DE), GPO Bayern (DE), Cham-Bayerisches Obstcentrum (DE) (1), Bavaria Centre of Pomology (DE), Fructus (CH) (7), Sveriges Pomologiska Sällskap (SE), Tschechischer Verband der Kleingärtner (CZ), Czech Union for Nature Conservation (CZ), NPV (NL), Arge Steuobst (AT), Natur&ëmwelt (LU), NBS (BE) (4) (5) en voor het eerst ook deelnemende landen als Slovenië, Slovakije Pangaea, Slovakije Slovensky Zväz Zahradkarov, Inhort - Polen en Bulgarije, een revelatie op zich.
Iedere delegatie had er zorg voor gedragen de typerende variëteiten van hun regio en land mee te brengen wat voor de deelnemers zelf een unieke kans bood op proeven (1) en vergelijken. Verder tal van manifestaties: zang (6), dans, lezingen, fruitgebruik in al zijn vormen over volledige balkongedeelten...
In het zeer grote buitendeel en park waren meer dan 100 kleine standen, gaande van kwekerijen, groenten en fruit, boekwerken, eetgelegenheden met lokale hapjes en gerechten, kinderanimatie (9) (1), hebbedingetjes en hulpmiddelen... Je kon het zo gek niet uitdenken of het was aanwezig.
Tijdens de openingsplechtigheid (3), in aanwezigheid van de minister van landbouw, de prominenten en de onderscheiden voorzitters, werd tevens de bijzondere brochure EUROPOM® 2017 voorgesteld.

 

De KERS® 2017: Een terugblik

Zondag 9 juli was er een heel grote opkomst voor onze 14de Euregionale kersenhappening, mede door het mooie warme weer.
Ondanks de tegenvallende kersenoogst, deden we toch ons uiterste best om u nog te laten kennismaken met heel wat variëteiten van vroeger en nu. Bij deze editie legden we de accenten dan ook op het
verwerken van kersen. In de Tiendschuur ontdekte je onze nieuwe zomerdrank, de ‘Vliederwiemer’, op basis van vlierbloesemsiroop en rode bessen en genoot je van ter plaatse vers bereide lekkere stroopwafels. Verder hier onze kleinfruitstand, alles over bijen en alles over kersenverwerking, zoals: wecken en steriliseren, konfijten, opleggen, kersenstelenthee, stoomextractor…
In de Rijschool kon je je smaakpapillen trakteren met een lekker sneetje brood belegd met geitenkaas, een sneetje ham en een half kersje of met briekaas en kersenjam. Grote blikvanger hier was een enorm tekenbord met een vooraf ingekleurde boomgaard waarop kinderen hun eigen gekleurde tekeningen van dieren, bloemen en planten konden aanbrengen. Op het eiland in het midden onze grote ambachtelijke
stroopstand en onze wedstrijd ‘de lekkerste kers’. De NBS-infostand met pomologische boeken en materialen blijft hier een vaste waarde.
Het voorburchtenplein leek die dag met zijn verbruiksterrasjes wel het gezelligste plein van heel Haspengouw met continu heel veel bezoekers temidden van de kersenproef- en verkoopstand, de kersengebak- en ijsstand, de bakstand van de kersenpannenkoeken, Sapmobiel® I en II, de NBSW-infostand snoei en aanplant, een springkasteel voor de kids… Nergens was er nog een open plekje te bespeuren.
Onze kersenboemel, de hele dag door Alden Biesen tuffend, wordt alsmaar populairder… onweerstaanbaar voor jong en oud; diegene die vanuit het treintje de ‘flosj’ pakte onder de grote poort kon een keuze maken uit een berg mooie knuffels. In de Maastrichterallée de stelplaats van de pony’s voor ritjes met onze jongste bezoekers. Tevens in de allée de toegang tot de Hertenberg kersenboomgaard voor de gegidste wandelingen die op geregelde tijdstippen aanvang namen. Langs het houten Vlonderpad, temidden van de hoogstamfruitbomen, vond je onze Bijmobiel.

 

2016

EUROPOM® 2016, een terugblik

Van 23 t.e.m. 25 september had EUROPOM® 2016 plaats in Luxemburg stad en dit tijdens de Ecofoor op de Luxexpo.
Organisator Natür&ëmwelt had moeite noch kosten bespaard om de 16 delegaties uit 10 Europese landen te verwelkomen en te huisvesten: Les Croqueurs de pommes (FR)(1)(10), RHS (Fruitgroup - UK)(13), Pomologenverein (DE) (9) , Garten-bauve-reine Saar (DE), GPO Bayern (DE), Fructus (CH)(11), Sveriges Pomologiska Sällskap (SE), Tschechischer Verband der Kleingärtner (CZ), Czech Union for Nature
Conservation (CZ)(14), PGL (NL), NPV (NL), Stichting Fruit Friesland (NL)(20), Arge Steuobst (AT), Natur&ëmwelt (LU)(7), Comune de Bettembourg (LU) en NBS (BE).(4)
Op de Ecofoor zelf had iedere delegatie een presentatieruimte toebedeeld waar zij hun nationale en regionale fruiteigenheden konden tonen.(5) In zijn geheel goed voor een expositie van meer dan 800 variëteiten uit alle fruitstreken en regio’s van Europa samen met een aantal bijzondere fruitsoorten, oa. Peerlijsterbes (2)... Nog steeds een unicum, zo oordeelde ook het zeer talrijk opgekomen publiek dat drie dagen lang de
verschillende zalen vulde.
Tijdens de openingsplechtigheid, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van natuurverenigingen (15) en de Luxemburgse minister van milieu (6), werd de heruitgave van het unieke werk ‘Äpfel und Birnen aus Luxemburg’ voorgesteld. NBS legde ten behoeve van haar leden een aantal exemplaren vast. EUROPOM® 2016 leverde weer talloze waardevolle contacten en uitwisselingen op. Niet enkel wat betreft de variëteiten, maar tevens en vooral de rijkdom aan publicaties en onderlinge ervaringen. Bijgaande collage probeert een sfeerbeeld te creëren van wat EUROPOM® Luxemburg betekende.
Tijdens de vergadering van het EUROPOM®-consortium dat traditioneel jaarlijks bij iedere EUROPOM®-manifestatie plaatsvindt, stelde de Tsjechische delegatie enthousiast de volgende locatie voor, de stad Olomouc.

 

De Nationale NBS-tentoonstelling in Mechelen was tof!

Zondag 13 november 2016 hield de Nationale Boomgaardenstichting (NBS) vzw haar jaarlijkse fruittentoonstelling in kasteel en domein Tivoli in Mechelen. Deze locatie werd dit jaar uitgekozen, omdat de lokale afdeling van de NBS, de ‘Mechelse Pomologen’, haar 30-jarig jubileum viert. (6) Zij hebben hun thuisbasis in het Tivolipark, waar ze al ruim 15 jaar een mooie boomgaard beheren en onderhouden.
De keuze voor Mechelen was voor de hand liggend omwille van haar befaamde pomologen uit de vorige eeuwen. Mechelen was vanouds één van de plaatsen in België waar vele nieuwe variëteiten, vooral van peren, werden gecreëerd. Denken we bijvoorbeeld maar aan de peren ‘Soldat Laboureur’, ‘Joséphine de Malines’ en zovele andere van de Mechelse kruiser majoor Esperen.
In de knusse kasteelzalen van Tivoli werden ruim 600 verschillende appel- en peervariëteiten tentoongesteld, (2) (4) (5) (7) (15) een genetische diversiteit die het zeer talrijke opgekomen publiek begeesterde. (8) (11) Informatieve pancartes toonden de vele toepassingen die specifieke soorten of variëteiten kunnen bieden. (1) (10) (14) Tientallen kwamen inspiratie opdoen voor een gerichte keuze bij het aanplanten van fruitbomen. De NBS-medewerkers spaarden moeite noch tijd met advies en variëteitenkeuze voor de aanleg van boomgaard of fruittuin, zelfs voor het zelf creëren van leifruit langs een muur of afsluiting. (12) Tal van variëteiten, waaronder vrij zeldzame, werden aangesleurd en ter determinatie voorgelegd. (3) De meest indrukwekkende vondst was een verzameling van meer dan 15 zaailingen appel en peer, de toppers uit een 400-tal geselecteerde zaailingen.
Regelmatig liepen geleide wandelingen in boomgaard en park. (13) Ook proeven en aankopen van een hele reeks variëteiten van appels en peren was mogelijk en genoot de nodige belangstelling. (16) De bezoekers keerden huiswaarts met veel plannen en dromen over eigen fruit, een eigen boomgaardje of met een zakje fruit, stroop, honing, sap … om nog lang na te genieten van een geslaagde fruithappening. Een ogenblik ook om samen met de familie De hert (9) (Erik De hert 􀀀 Bonheiden 09-03-2014) even stil te staan bij de herinnering aan de ons ontvallen medewerkers.
Graag bedanken wij alle vrijwilligers die van deze dag weer een succes maakten, zonder hen was dit niet gelukt. Onze bijzondere dank ook aan onze huisfotograaf Hugo Goris die altijd weer de sfeer op onze activiteiten weet vast te leggen.

 

De KERS 2016®, een terugblik

Zondag 10 juli 2016 verzorgden wij onze 13de Euregionale kersenhappening in de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Het mooie weer zorgde meteen voor een grote opkomst bij aanvang van het evenement en bleef de ganse dag gestaag aanhouden.
De start van onze unieke expo in de Rijschool van meer dan 250 oude en moderne kersenvariëteiten uit de gehele Euregio werd ingeleid door de voorstelling aan pers en publiek van de door ons verkozen lokale kers van het jaar 2016, de ‘Kernielse Zwarte’. Een op en top Limburgse variëteit, afkomstig uit het dorpje Kerniel, met pikzwart sap en vlees. Het eiland in het midden van de rijschool was het decor voor de ambachtelijke variëteitstroop , de wedstrijd ‘de lekkerste kers’ en naast onze NBS-infostand met boeken en materialen, de bigarreau-muffins.
De Tiendschuur gaf onderdak aan typische lokale kersvariëteiten van de jaren 30, ondersteund door eertijds vervaardigde aquarellen, de info-stand fruitgebruik , de stand kleinfruit, de NBS-bloesemactie en het bijenverhaal… Hier kon ook meteen de geur waargenomen worden van onze heerlijke kerseloos.
Op het plein tussen deze twee voorburchten was heel wat te beleven rondom de talrijke verbruiksterrasjes met aan een zijde de NBSW-infostand ‘snoei, aanplant en plantenziekten’, cherry-
pops , de kersenproef- en verkoopstand, kersengebak, de ijs-stand met ambachtelijk authentiek hoeve-ijs als ‘coupe Bigarreau’ of ‘ridderhoorntje’ en de geliefde pannenkoekenstand. Aan de andere zijde vervolgens de Imkermobiel, de Sapmobiel®, kersenbier en kersenwijn en de infostand van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.
De hele dag door tufte ons kersenboemeltje doorheen het kasteeldomein; gratis ritjes voor jong en oud, alsook ponyritjes voor de kleintsten... plezier gegarandeerd, zeker op het moment wanneer iedereen de ‘flosj’ wou pakken telkens onder de grote poort werd doorgereden.
In de Hertenbergboomgaard met zijn 300 kersenvariëteiten hadden onze gidsen Dirk Vanden Eynde, Louis Milis, Louis Hoegaerts en Carlos meer dan de handen vol om de tientallen groepen te begeleiden. Op de terrasjes werd nog lang nagepraat.

 

2015

NBS-nationale fruitexpo Brugge, zondag 11 oktober 2015

Dit jaar streken we met onze Nationale fruittentoonstelling neer in ontmoetingscentrum en belevingshoeve Hangerijn in Assebroek (Brugge). Het was alweer een tijdje geleden (Tillegem, 2007) dat onze West-Vlaamse leden en fruitliefhebbers kennis konden maken met het doel en werking van de NBS en hun geliefde hoogstamfruitvariëteiten. Dit groots fruitgebeuren ‘knAPPEL en babbel’, ter promotie van de hoogstamfruitteelt, vond plaats i.s.m. het Regionaal Landschap Houtland en de Stad Brugge.
In een grote tent exposeerden we zowel centraal, tussenin als op de flanken maar liefst meer dan 800 hoogstam appel- en peervariëteiten met als grote blikvanger ‘de Essching’, een van oorsprong lokale appelvariëteit uit Zuid-West-Vlaanderen en door de NBS in het daglicht gezet als lokale appel van het jaar 2015. Direct aansluitend bij het grote eiland in het midden was onze proef- en verkoopstand, waar bezoekers de hele dag hoogstamvruchten konden proeven en vergelijken, desgewenst overgaan tot aankoop van een selectie. En of er geproefd werd! ‘Appels met peren vergelijken’ is dan wel een spreekwoord … bij ons is dit vergelijken zeer voornaam en vormt het voor velen vaak de basis van een toekomstige aanplant.
Aan de beide buitenzijden strekten zich onze deelstanden uit met o.a. direct links onze infostand NBS-plantactie. Hier merkten we meteen op dat vele bezoekers zich reeds gretig voorbereidden op het nieuwe plantseizoen met een grote interesse voor ons plantgoed, zijnde fruitrassen van weleer. Vervolgens kloksgewijs, rondom het grote eiland, onze boeken- en materialenstand , de NBS-stroopstand met ambachtelijk bereide stroopvariëteiten, de NBS-sapstand ‘De Sapmobiel®’ met als nieuwigheid een 3 l ‘pouch-up’ (handige stazak) met mengsap van Essching en Court Pendu en tenslotte onze druk bezochte determinatiestand waar onze pomologen van dienst de hele dag door een naam trachtten te plakken op de hun meer dan 500 aangereikte onbekende vruchten.
Ook deze tweede Nationale tentoonstelling i.s.m ‘knAPPEL en babbel’ getuigt van een vruchtbare samenwerking met RLHoutland en Stad Brugge en heeft de onderlinge band met onze West-Vlaamse vrienden zeker versterkt. Wij zijn alle medewerkers en bezoekers van harte dankbaar voor dit interactief, gezellig en vooral leerrijk fruitfeest! In de toekomst zullen wij West-Vlaanderen zeker niet vergeten.

 

de KERS® 2015 - een terugblik

De 12e Euregionale kersenhappening van de NBS vond dit jaar plaats op zo 12 juli 2015. Deze editie van ‘de KERS®’ was de editie van de verrassende nieuwigheden.
Voor het eerst introduceerden we onze ‘Bijmobiel’, feestelijk geopend door mevr. Frieda Brepoels (burgemeester Stad Bilzen), mevr. Lies Kerkhofs (directeur Alden Biesen), dhr. Ludwig Vandenhove (gedeputeerde leefmilieu - prov. Limburg) en mevr. Inge Moors (gedeputeerde landbouw - prov. Limburg) 19. De sfeerbeelden van alle vorige edities van ‘de KERS®’ werden continu op een reuzescherm geprojecteerd. De ‘kersenboemel’ (1) doorkruiste de hele dag het binnenplein op regelmatige tijdstippen waarbij zowel jong als oud trachtten de ‘kersenflosj’ te pakken in ruil voor een hoogstam-T-shirt (4). En of er geflosht werd!
Onze vaste waarden, ‘De Sapmobiel®’ en de NBSW-infostand voor snoei en aanplant mochten natuurlijk niet ontbreken. Aan kinderanimatie geen gebrek; de allerkleinsten kleurden hun eigen kersontwerpjes (2) (3) of zorgden in een workshop voor nestelbuisjes in bamboe voor de solitaire bijen aan de ‘Bijmobiel’.
Verder eetstanden w.o. kersen-pannenkoeken, kersengebak (1), kersenijs, kersenwijn en -bier… en gezellige verbruiksterrasjes (8). Voortdurend zoeken naar een vrij plekje was hier de boodschap.
De Rijschool gaf onderdak aan onze eigenlijke grootse kersenexpo (5) (7) (9) (6) van maar liefst 350 euregionale kersenvariëteiten en de Nederlandse (6) en Duitse delegaties (7). Het eiland in het midden vormde de NBS-stroopstand (3) die uitpakte met onze strooprevelatie van 2015, zijnde 'kersenknijpstroop’. Verrassend uit de hoek kwamen onze jongste medewerkers met hun ‘Bigarreaumuffins’(4). Uiteraard hielden we er ook onze wedstrijd ‘de lekkerste kers’ (1) (8)waarvan de titel, net zoals in 2013, ging naar de Schneiders Späte Knorpelkirsche, daar waar de bezoekerswedstrijd exact aftikte op 492 kersen in het geëxposeerde korfje. En of er geproefd werd, getuigde het restant (5) van de stand.
De Tiendschuur richte zich op de presentatie van kersengerechten en -gebruiken, keukenbewaarmethoden, kersenstelenthee, reeds vroege zomerappels en -peren, de NBS-pruimendagen, de geliefde kersen-cherry pops … Naast een aantal kleine expo’s: ‘kersenvariëteiten van vroeger en nu’, ‘lokale en regionale kersenvariëteiten’ en ‘kleinfruit’. Tevens werd hier onze meest exclusieve nieuwigheid voor de zoetebekken gepromoot, de KERSELOOS (10): speculoos, gekruist met een lokale kersensoort.

 

2014

EUROPOM® ’14, een terugblik

De 25ste editie van onze internationale fruithappening Europom®, dit jaar in de Landcommanderij Alden Biesen, is weer achter de rug. Grootste blikvanger bij deze editie was ongetwijfeld de 16 meter grote appelstand, met vijf appelschijven van 6 meter lang, waarop niet minder dan 600 variëteiten van appel en peer van Belgische herkomst waren geëtaleerd. Samen met het podium dat volledig werd ingenomen door de appelkistenwand van om en bij de 20 meter breed en 5 meter hoog, de ‘Wall of Fame’, vulde dit de volledige Rijschool.
De Tiendschuur en Cuvelierzaal werden volledig ingenomen door standen van de 14 delegaties die 10 verschillende Europese landen vertegenwoordigden. Deze presenteerden elk nog eens een 50 typische variëteiten van hun regio, wat samen met de geëxposeerde vruchten in de Rijschool goed was voor zowat 1 200 tentoongestelde variëteiten appel en peer.
Als primeur werd bij de openingsplechtigheid op zaterdag 11-10 de Krijgspeer als lokale hoogstamvariëteit van het jaar voorgesteld en werd EUROPOM® 2014 door mevr. Frieda Brepoels, burgemeester van Bilzen en mevr. Lies Kerkhofs, directeur van Alden Biesen plechtig ‘geopend’. Tevens werd onder het goedkeurend oog van de gedeputeerden van de provincie Limburg, mevr. Inge Moors voor landbouw en dhr. Ludwig Vandenhove voor milieu, het EUROPOM®-Bio-appelsap van de NBS in kleine flesjes gelanceerd.
Maar er was voor elk wat wils, noem maar op: de continu werkende sapmobiel , de stroopvarianten, de fruitproefstand, de determinatieploeg , de appelpannenkoeken en stroopwafels, de plant-, snoei- en fruitbomen-info-stand, de boeken- en materialenstand de gerechten- en gebakstands, 19de eeuwse pomologen …
Voeg daarbij nog dat alle 14 buitenlandse delegaties tevens in Alden Biesen gehuisvest waren, dan kan u al aanvoelen dat het een gezellige boel was. Een Europom®-happening in de ware betekenis van het woord waarvan iedereen met een vleugje spijt op maandagavond afscheid moest nemen. Als een beeld meer kan zeggen dan 1 000 woorden, dan laten we in volgende beeldmontage meteen duizenden  woorden op u los. Geniet maar even mee.

 

de KERS® 2014 - een terugblik

Zondag 13 juli ll. organiseerde de NBS haar 11de kersenhappening ‘de KERS®’ 2014. Of het voorbestemd was, bleef het die dag, op een enkele bui na, droog en overwon de zon de bewolking. Reeds van bij de start kwamen bezoekers in grote getallen opdagen en mochten we bij afloop terugblikken op een geschat aantal van een vijfduizend bezoekers. ‘de KERS®’ is en blijft blijkbaar dé gezinsdag voor alle NBS-leden en belangstellenden.
De extra vroege bloei dit jaar zorgde voor een extreem vroeg kersenseizoen, wat een kersenexpo haast onmogelijk maakte. Desalniettemin konden we in de Rijschool toch nog 250 verschillende kersenvariëteiten tentoonstellen verdeeld over open expokorfjes en 150 kersvariëteiten (dankzij ons koel-conserveersysteem) in glazen bokalen. Dit was tevens de meest bevraagde ruimte met demostand kersengerechten en kersengebruik, info-stands van de vereniging, wedstrijd de lekkerste kers, onze bezoekersprijsvraag, … De titel ‘lekkerste kers’ kwam in dit vroege kersenseizoen toe aan de Kordia, terwijl het aantal kersen in het korfje voor de bezoekersprijsvraag aftikte op 150. Vijf gelukkigen wisten dit exact te raden en krijgen bericht omtrent hun prijs. De ‘Cherry pops’ (kersenvlaaikes op een stokje) moesten de aandacht in de Tiendschuur delen met onze NBS-kersenstroopwafels, maar gingen beiden, als lekkere vers gebakken tussendoortjes, vlot naar binnen. Zowel jong als oud verzamelden zich hiervoor in lange wachtrijen. In samenwerking met de Universiteit Hasselt werd hier tevens een mooie binoculairpresentatie omtrent de bloesem en de bij verzorgd.
Opgemerkte nieuwigheid was wel het ‘kersentreintje’, dat continu bezoekers gratis voor een korte rit doorheen het kasteeldomein Alden Biesen tufte. En of dit succes had! Ons kersentreintje ging als het ware een eigen leven leiden, kende geen leeftijdsgrenzen en was constant volzet.
Onze tieners trakteerden zichzelf dan weer op een selfie en de allerkleinsten droomden weg op het piraten-springkasteel in de waterburcht.
Het voorburchtplein stond zoals steeds synoniem voor puur verwennerij van de bezoekers, dankzij onze geliefde kersenpannenkoekenstand, de standen kersengebak , kersenijs, kersenbier, kersenwijn, kersenverkoop,… opgebouwd tussen een ‘zee’ van gevarieerde verbruiksterrasjes waar het gezellig vertoeven was. Oude verhalen en herinneringen aan de kersentijd van vroeger waren legio. Het was zoeken naar een vrij plekje.

 

2013

NBS-nationale fruitexpo Melle, zondag 20 oktober ’13: een terugblik

Op zondag 20 oktober ’13 stelde de Tuinbouwschool Melle haar prachtige infrastructuur met dito orangerie en serrecomplex ter beschikking voor de nationale NBS-fruittentoonstelling.
Een ruime collectie van meer dan 700 appel- en peervariëteiten (2) (7) (12) (13) (19) (21) (22) stond er opgesteld, centraal in het grote serrecomplex achter de orangerie. De originele poottafels van de tuinbouwschool bleken een ideaal decor (15) (18) (23) voor de geëxposeerde vruchten en boden tevens de kans om het rijke verleden van de tuinbouwschool Melle en haar illustere pomologen (1) (4) (14) (16) in het licht te stellen. De eigenheid van het serrecomplex zorgde voor een unieke lichtinval en lichtspeling, wat het tot een toplocatie voor het exposeren van de vruchten maakte, feit dat ook de lokale TV-zender niet was ontgaan (5). Tussen de zelf gecreëerde expo-eilanden (3) (8) (25) stond tevens onze determinatiestand (6) opgesteld en onze pomologen van dienst hadden meer dan de handen vol om de door de bezoekers aangereikte onbekende appels en peren te determineren. De vele vragen over rassenkeuze, samenaankoop, snoei, aanplant ... werden keurig opgevangen door de informatiestands en hun begeleiders. Verder kon de bezoeker even verpozen, met een hapje en een drankje, dankzij de voorziening van gezellige verbruiksterrasjes in de serre (24) tussen fleurige fruitstukken (2) (9). In de orangerie (10) kon de bezoeker dan weer kennismaken met onze stroop- en sapstand (17) met didactische panelen omtrent hun bereiding. Tevens waren er een dertigtal kersenvariëteiten in potten bewaard gebleven (11).
Vlak naast de orangerie was onze fruitproefstand (20) opgesteld met een aanbod van tientallen traditionele appel- en peervariëteiten die naar hartenlust geproefd en vergeleken konden worden en met mogelijkheid tot aankoop. De tuinbouwschool Melle zelf organiseerde op vaste tijdstippen geleide wandelingen doorheen het historische schooldomein, haar fruitcollecties en aanplantingen.
De NBS-nationale fruittentoonstelling 2013 was een geslaagde samenwerking. De faam van de tuinbouwschool Melle en de alsmaar toenemende interesse naar fruit soorten van weleer, dan nog op natuurlijke wijze geteeld, maakten dat grote scharen belangstellenden de kans te baat namen om van deze dubbelslag gebruik te maken. Onze dank gaat dan ook naar alle medewerkers en bezoekers voor deze boeiende en leerrijke dag … tevens de kroon op een jarenlange samenwerking van de NBS vzw met de tuinbouwschool Melle.

 

EUROPOM 2013 Hamburg (D) en Limoges (F)

De uitzonderlijke organisatie van deze dubbel-Europomeditie was zeker niet vanzelfsprekend, zowat 1200 km van elkaar en binnen een tijdspanne van een zestal weken, maar desalniettemin succesvol en memorabel te noemen. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden en bijgaande mozaïek spreekt dan ook voor zich. Tevens gaf Jeanpierre ons een beeld van Europom Limoges zoals hij deze had ervaren, beeld dat we u niet wilden onthouden.
In het weekend van 16 en 17 november hadden de Croqueurs de Pommes, onze Franse zustervereniging, wat te vieren. Als gastheren van onze internationale Europese fruittentoonstelling EUROPOM 2013 en tevens ter gelegenheid van hun vijfendertigste verjaardag, hadden ze in de stad Limoges verzamelen geblazen. Zo waren daar niet enkel een 10-tal buitenlandse delegaties, maar ook een zestigtal Franse afdelingen met hun nationaal en regionaal fruitsortiment aanwezig (1) (4)
(12).
De NBS-stand (7) vormde een mooi sluitstuk van de sectie ‘buitenlandse gasten’. We hadden een goed en mooi gestoffeerde stand met vele fraaie appel- en peervariëteiten van Belgische oorsprong. Er stonden niet minder dan honderddertig appel- en peervariëteiten te pronken (10) onder de NBS-vlag. De kroon op het werk was echter het stroophoekje. Quasi onbekend in Frankrijk, constant gelei of confituur genoemd, maar wel erg geapprecieerd. Dankzij de beste standwerker van de hall konden we zondag het bordje ‘uitverkocht’ voorhangen. De Bayer van GPO, het Pomologen Verein uit Duitsland en Fructus uit Zwitserland stelden een vrij traditioneel gamma tentoon. De Britten stelden wat teleur. Dit jaar bleef de typische presentatiestijl uit. Geen fraaie appeltorentjes, al was het aanbod weer verrassend door een mix van gekende en zeldzame variëteiten.
Verrassen deden wel de Zwitsers van Rétropomme en het Italiaanse gezelschap rond Paolo Bettini en de vereniging Pomona Onlus. Rétro pomme presenteerde naast een selectie Zwitserse appelen en peren (9) wel dertig kersenvariëteiten in glazen bokalen. Dat laatste was geen primeur. De NBS doet dergelijke presentaties al langer. Hier in Limoges hadden we onze boterkersen mee (3). Van al de boekwerken en werkjes die te koop aangeboden werden, en dat waren er nog al wat, was ‘Le
Patrimoine Fruitier de Suisse Romande’, samengesteld door Rétropommer Bernard Vauthier, wellicht het mooiste en het fraaiste.
De Italianen hadden de grootste gastenstand; zowel in lengte als in diversiteit blonken ze uit. Naast een fraaie selectie van typische Italiaanse appel- (11) en peervariëteiten, presenteerden ze gipsen vruchten (8). Jawel, namaak maar van een dusdanige kwaliteit dat je nauwelijks echt van vals kon onderscheiden. De show werd echter gestolen door een onwaarschijnlijke selectie citrus- en andere typische zuiderse vruchten (6). Nog nooit zo een rijkelijk aanbod aan amandelen, olijven, citroenen,
limoenen, granaatappels, sinaasappel en mandarijnen gezien.
En de Fransen zelf vraagt u zich af. Ze waren er allemaal, vanuit quasi elk departe-ment, en ze waren met veel. Het mooie aan deze fruituitstalling is de grote diversiteit. Sommige presentaties leken op elkaar, sommige variëteiten kwamen op meerdere standen voor, maar toch slaagde bijna iedere afdeling erin eigen accenten te leggen. De een werkte met bloemen, een ander zette streekproducten in het decor: een wiel Brie, dat je nog kon proeven ook, de ooit wijd en zijd verkochte Poire Tapée uit
Rivarennes (nog bezocht op een verre NBS-zomertoer), gedroogde appelschijfjes uit de Corrèze ...
De Potager du Roi presenteerde een mooie selectie van wat er binnen de tuinmuren geteeld wordt: appels, peren, maar ook diverse vijgen en nashi. Ook nu kregen de ondeugende appeltjes (5) weer een prominente plaats op hun overigens vrij saaie stand. Heel andere koek bij de buren van de Jardin du Luxembourg; een sobere stand opgebouwd rond een drietal u-vormen en rekken van een oude fruitbewaarplaats. De tentoongestelde vruchten waren ongetwijfeld de mooiste en de gaafste die in gans de expohal te zien waren. Les Mordus de la Pomme trokken de aandacht met reuzengrote figuren in traditionele klederdracht. Goed bedacht was hun ‘appelkabinet’ (2); een open kast met tientallen vakken die plaats boden aan telkens één vrucht van één bepaalde variëteit.
Fruits Oubliés bood wel tien verschillende brochures aan rond vooral zuiderse vruchten. Blikvangers hier waren verschillende knal oranje kakivariëteiten. Niet onbelangrijk in de Limousin is de kastanje. In vroegere tijden vaak een substituut voor meel, voor mens en dier. Ooit hielden die bruine karbonkels ganse departementen overeind. Nu nog altijd heel populair. Die liefde voor de kastanje zag je bij
de mensen van Vienne en Corrèze. Niet enkel in de presentatie geliefd; een ruime stand zagen we op een halve dag volledig uitverkocht!
Was het allemaal koek en ei? Soms werd het je even te veel, geraakte je ondergesneeuwd in het schier eindeloze aanbod van allerhande soorten fruit. Het was er onzuiders koud en een Limousinrund wil ik de komende maanden niet meer op mijn bord.
Dit was een geslaagde editie van Europom omwille van het erg diverse aanbod van vruchten, de verscheidenheid in presentatie en het enthousiasme en de begeestering bij de deelnemers. Bedankt Croqueurs voor het onthaal en de gastvrijheid. We kijken al uit naar de editie 2018. Maar eerst ons eigen groot fruitfeest EUROPOM 2014 komende oktober!

 

De KERS 2013, een terugblik

Onze 10 jaar ‘de Kers®’ was gewoon de meest succesvolle editie tot nu toe. Tussen de 6 000 en 7 000 bezoekers bezochten de standen in de Tiendschuur, Rijschool, op de binnenkoeren alsmede de 6 ha grote Hertenbergboomgaard met zijn uitgebreide kersencollectie. De talrijke gelukwensen van fruitliefhebbers en hun familie, afgezakt uit alle hoeken van de Euregio waren hartverwarmend. Dank aan al onze medewerkers en talrijke vrijwilligers die door hun inzet van dit decenniumgebeuren een gewestelijk en Euregionaal orgelpunt maakten.
Aangespoord door het goede weer kwamen de bezoekers reeds vroeg in de voormiddag in dichte drommen opzetten. Klokslag 12 uur waren we al de kaap van de 2 500 bezoekers gepasseerd en de gidsbeurten in de boomgaard, die om de 15 minuten liepen, trokken telkens weer tussen de 30 en 70 gegadigden.
Maar ook voor onze jeugdige bezoekertjes was de Hertenbergboomgaard werkterrein bij uitstek. Onder leiding van natuurgidsen kregen zij de kans met boomgaardflora en -fauna kennis te maken. Ze maakten schuilplaatsen voor de nuttige insecten en met bloemen en planten knutselden ze schattige stilleventjes in mekaar. Ze leerden de natuur in een boomgaard kennen en waarderen. En of ze in hun nopjes waren met hun kunstwerkjes!
De verhalenlijn met tal van kersen-anekdoten en straffe verhalen was zeer in trek. Op de terrasjes was geen enkele bank, stoel noch tafel meer vrij , maar geen nood, lekker pick-nicken op het gras kon ook bij dit zonnige weer, genietend van kersenkoeken en kersengebak, de traditionele kersenvlaaikes en het kersenijs, het kersenbier en de kersenwijn en natuurlijk de vers geplukte kersen zelf.
De titel ‘de lekkerste kers’ ging in dit erg late kersenseizoen naar de Schneiders Späte Knorpelkirsche met 8,8/10 punten en de bezoekerswedstrijd tikte af op 460 kersen in het geëxposeerde korfje, netjes geteld . Slechts één enkele deelnemer wist dit precies in te schatten. Proficiat, u ontvangt de hoofdprijs, samen met de 5 andere gelukkige winnaars worden jullie hierover de eerstvolgende dagen bericht.
Wat de kersententoonstelling zelf betreft, toonden we 370 kersenvariëteiten zowel in de open expokorfjes als geconserveerd in glazen bokalen. De variëteiten uit de Euregio waren goed vertegenwoordigd: 148 uit Haspengouw, 127 uit de regio Aken, 45 uit Nederlands Limburg. Een unicum in Europa. Dit alles met medewerking, inzendingen en standen van o.a.: IKL Nederland en de Bloesemlinten (NL); Botanische Tuin Eckelrade (NL); Karls-garten - Aachen (D); Biostation - Aachen (D); NBS- regio Mechelen; Bier-Wijngilde Demerdal; RLHV - klapcaravan; Universiteit Hasselt; Vlaamse Gemeenschap Alden Biesen en ANB; Stad Bilzen; Bijenmuseum Lanaken; Limburgse Imkersbond afd. Opoeteren; Flore et Pomone Jodoigne; ...
De volledig gerenoveerde Sapmobiel, met het allernieuwste ‘tube in tube’ pasteurisatiesysteem uitgerust en de hypermoderne ontpitter-moesmaker waren dan weer in trek bij de fruitbezitters met sappersplannen voor het najaar. Maar ook de standen met fruit- en plantadvies , aanplant- en variëteitenselectie, snoei en onderhoud... hadden handen tekort.
In de Tiendschuur had Universiteit Hasselt voor een mooie binoculairpresentatie gezorgd die de NBS-actie ‘Bloesems kijken en vergelijken’ aanschouwelijk in de verf zette. De bijenliefhebbers kwamen volop aan hun trekken met info en documentatie over de bijenvolken en het project ‘NBS-BIJ-Mobiel’, een informatief en mobiel bijenhotel dat verplaatst kan worden naar de top-boomgaarden in de provincie. De herinneringsstand 10 jaar ‘de KERS®’ met alle affiches en fotografische terugblikken, alsmede de continu draaiende presentatie met meer dan 5 000 beelden van de voorbije 10 jaar, leverde hilarische taferelen op bij de herkenning van zichzelf jaren geleden…
Maar blikvanger nr. 1 was toch wel de stand met onze ‘CHERRY-POPS’, ‘Kersen-pie-pops’, ‘Kersenzonnetjes’, Kersenvlaai op een stokje ... of hoe je het ook mag noemen. Razend populair in Amerika, maar nog niet voorhanden in Europa, was dit voor ons de grote uitdaging om als EU-primeur dit kersenproduct aan de bezoekers aan te bieden … en of ze het wisten te waarderen. De hele dag door hebben rijen bezoekers geduldig gewacht om een paar van deze leuke knabbelhebbedingetjes te bemachtigen. Het mag gezegd, het heeft moeite gekost maar met de hulp en inzet van velen is deze EU-primeur toch met glans geslaagd. Ik zou zeggen: “Cherry-poppers van het eerste uur, volgend jaar krijg je meer!”

 

2012

NBS-nationale fruitexpo PEER op zondag 28 oktober ’12: een terugblik

Onder de slogan ‘Voor een appel en meer naar Peer’ trok de NBS dit jaar, in het kader van haar jaarlijkse nationale expo, naar Noord-Limburg, naar de zoals de titel al laat vermoeden mooie stad Peer.
Een collectie van een 500-tal appel- en peervariëteiten, waarvan velen typisch voor Noord-Limburg, stond er opgesteld rondom de zaal en op een voor de gelegenheid zelf gecreëerd eiland middenin als blikvanger. Tussen het fruit werden ook verschillende aspecten van fruitgebruik belicht, zoals: inmaken van fruit, suikerbereidingen, stoken van stroop. Een hoekje van de tentoonstelling werd ingericht met een aantal perenvariëteiten, speciaal voor de stroopstokerij gebruikt zoals de Spikkelpeer, Légipont, Klomppeer, Klotjespeer, Dubbel Flippen, Paterspeer… De Paterspeer (of zoals ze beter bekend zijn in de regio als Maaspeer, Krijgspeer of Krijgse) hebben we tijdens de tentoonstelling centraal in de belangstelling gezet als ‘mascotte’-variëteit voor de regio Kempen-Maasland.
Onze pomologen Louis Milis, Louis Hoegaerts, Dirk Van den Eynde, Rik Jorissen en Paul van Laer waren van dienst om de appels en peren die meegebracht werden ter determinatie een naam te geven en de vele vragen over rassenkeuze, mogelijkheid tot samenaankoop, vragen i.v.m. snoei en aanplant te beantwoorden. Zo ontstond het idee om een volledige lessenreeks te organiseren in Noord-Limburg.
Wie na het bezichtigen en opsnuiven van deze diversiteit aan appels, peren, pruimen, kersen en noten ook zijn smaakzin wat wilde prikkelen, bleef niet in de kou staan en kon terecht bij de stroop- en sapstand of aan onze fruitproefstand met meer dan 40 variëteiten waaronder, Sterappel, Jan Steen, Boskoop, Jacques Lebel, Reinette Hernaut, Superman, Gascoyne’s Scarlet, Keuleman, Franse Zure, Calebasse Bosc, Conference, Spikkelpeer...
De NBS-nationale fruittentoonstelling 2012 in Peer was een schot in de roos, van bij de opening om 10 u. was de opkomst groot . Het was meteen ook duidelijk dat de aandacht van de bezoekers gelijkmatig werd verspreid over alle standen. Wij willen bij deze alle medewerkers en bezoekers bedanken voor het welslagen van deze happening en zullen Noord-Limburg zeker niet vergeten.

 

EUROPOM 2012 - Oostenrijk - een terugblik

Onze internationale fruittentoonstelling EUROPOM 2012 had dit jaar plaats in Oostenrijk in het geschiedkundig bekende stadje Klosterneuburg op een boogscheut van Wenen. Deze jaarlijks van land wisselende happening had plaats van 26 tot 28 oktober in de Babenbergerhalle naast het befaamde klooster. Onze zustervereniging Arge Streuobst was bereid gevonden de organisatie in Oostenrijk op zich te nemen en als initiatiefnemer van het Europom-consortium mocht onze vereniging natuurlijk niet ontbreken.
Europom 2012 had als hoofdthema, zoals gebruikelijk, het grote publiek te laten kennismaken met de enorme rassenrijkdom en grote genetische verscheidenheid van oude, lokale boomgaardrassen die in zowat alle Europese landen en regio’s meer en meer onder druk staan en dreigen verloren te gaan. Niet enkel als variëteit met al zijn erfelijke kenmerken en gebruiken, maar tevens als een uniek  landschapselement.
Meer dan 15 pomologische verenigingen hadden hun belangrijkste fruitkundige eigenheden en fruitgebruiken meegebracht en in het licht gesteld. Een uitstalling van meer dan 500 fruitvariëteiten die ook nu weer het hoofdonderwerp van de standen van de genodigde landenorganisaties (NGO’s) uitmaakten.
Nieuw was de grote belangstelling en respons van producenten, wetenschappelijke instellingen, scholen en sponsors, zodanig zelfs dat even gevreesd werd dat de ware geest van vrijwilligheid van het Europom-gebeuren in het gedrang zou komen. Het zeer talrijk opgekomen publiek en hun enorm enthousiasme bracht de sfeer van weleer, wat maakte dat we als pomologische verenigingen het EUROPOM-gevoel al snel weer beet hadden.
Op de verdieping was proef- en koopmogelijkheid geboden voor een dertigtal appelvariëteiten en hun specifieke sappen, kinderanimatie rond fruit en lezingen. Op het gelijkvloers was het geheel van standen en activiteiten geconcentreerd en ofschoon de beschikbare ruimte in de expohal niet uitzonderlijk groot bleek, was men er toch in geslaagd een knusse tentoonstelling te maken met talrijke nevenactiviteiten wat voor de organiserende verenigingen zeker een pluim verdient.
En de bezoekers keken en vergeleken, proefden en verdiepten zich in hun herinneringen aan variëteiten, smaken, geprekken, discuties, demonstraties van fruitgebruiken van weleer… Kortom het was weer een en al EUROPOM(omolgie) wat de klok sloeg.
Moe maar voldaan zijn we naar onze collecties en boomgaarden teruggekeerd met in het achterhoofd dat de NBS zich engageerde om voor de 25ste maal EUROPOM in 2014 opnieuw naar zijn roots te halen en dan weer eens in België te organiseren.
Bedankt Arge Streuobst, bedankt medeorganisatoren, deelnemers, sponsors en bezoekers, Europom 2012 was goed en … tot volgend jaar in Hamburg voor EUROPOM 2013.

 

de KERS 2012 - een terugblik

Niettegenstaande het mindere weer en het feit dat ‘de Kers’ dit jaar was ingebed in de Landbouwdag en dus niet tot zijn ware grootte kon ontplooien, daagden er toch heel veel bezoekers op voor het totaalevenement. De grote interesse voor ‘de KERS’ zelf, onder de auspiciën van ‘Vlaanderen Feest’ 25, was voor ons toch wel ‘de kers op de taart’.
Omwille van de samenwerking met de landbouwdag vormde de KERS als het ware een eilandje binnen het grote geheel. Tussen de twee voorburchten van het kasteel, op de binnenkoer, zorgden onze degustatiestanden voor de nodige verpozing door hun aanbod van kersendranken 16, kersenijs 17, kersenpannenkoeken 13 … en gezellige verbruiksterrasjes. 20-21 Aan het uiteinde van de binnenkoer kreeg onze volledig gerestylde sapmobiel 5 veel belangstelling en aan de NBSW-stand 19 werden onze gidsen bestormd met vragen rond aanplant en onderhoud van hoogstambomen, subsidies, ziekten en plagen… Centraal gelegen op de binnenkoer bevond zich voor onze bezoekers onze veruit belangrijkste
stand, de kersenproef- en -verkoopstand 23-11. Ondanks het slechte fruitjaar beschikten wij toch nog over een groot en gevarieerd kersenaanbod van zowel oude en traditionele rassen zoals Krakertjes, Boterkers, Schneiders Späte Knorpelkirsche … als van de nieuwste aanwinsten zoals Regina, Kordia …
De Tiendschuur en Rijschool waren zoals steeds de tentoonstellingsruimten, waartoe zij zich door hun omvang en klasse bij uitstek lenen. In de Rijschool stal de grote kersenuitstalling 14-15 de show met meer dan 300 kersenvariëteiten van Belgische, Nederlandse 10, Limburgse en Duitse 4 herkomst. Mooi uitgestald in mandjes 14-24 en op het podium ook deels in bokalen om ook de vroegrijpende rassen te kunnen tonen. In een ander deel van deze zaal lag de focus op de vele kersenrecepten en bereidingen 3 en op de verhalen hierover uit grootmoeders tijd. Op aanvraag kon je alle recepten ook vrij verkrijgen. De NBS-info, activiteiten-, en boekenstand 1 begeleide de bezoeker in al zijn wensen en nam een volle lengte van de tentoonstellingsruimte in beslag.
Tevens liep er in de Rijschool continu een projectie van al het moois wat ‘de KERS’ de voorbije 8 edities kon aanbieden 2. Beelden die ook aantonen hoe dit evenement doorheen de jaren uitgroeide tot een vaste waarde in onze contreien. Wat je niet zag in de Rijschool vond je vast terug in de Tiendschuur met standen rond kersenmaterialen 9 en kersengebruiken 12 zoals o.a. kersenstelenthee, kersengebak 7, stroopstand 8, enz.
Als de ‘lekkerste kers’ van 2012 18-22 kwam verrassend de Schneiders Späte Knorpelkirsche naar voren en onze jaarlijkse bezoekerswedstrijd leverde opnieuw 6 gelukkige winnaars waarvan de schatting het aantal kersen in het bakje het dichtst benaderde. Zij mochten hun sapboxen reeds afhalen op het NBS-secretariaat. Proficiat!
Dient nog gezegd dat de voor de opening talrijk opgekomen prominenten w.o. Vlaams minister-president Peeters vol lof waren over zowel het opzet als de uitvoering van ‘de Kers 2012’, waarvoor alvast onze dank 6. Dank ook aan al onze medewerkers die dit hebben mogelijk gemaakt.


 Indien u op een foto staat die u liever niet gepubliceerd ziet, kunt u ons altijd een seintje geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.