header background image
hostgator coupon 75 off
 
  • Home2
  • Europom2024
  • Home6
  • Home7
  • Home8
  • Home10

Ieder jaar trekken wij met onze Nationale Fruittentoonstelling naar een andere provincie en dat zal dit jaar niet anders zijn. Na het Rivierenhof in Deurne, een stukje groen midden in een drukke stad, heten we u in 2023 van harte welkom op onze landelijke thuisbasis Vliermaal, op 10 september.

De eigenlijke tentoonstelling omvat de presentatie van 400 appel- en perenvariëteiten. Verwacht u aan een weelde van zowat 400 appel- en perenvariëteiten, van zowel nationale, gewestelijke als regionale oorsprong. Verschillende ruimtes en de binnenkoer van NBS-belevingshoeve Renard zullen als tentoonstellingsruimte fungeren. Natuurlijk zullen de Limburgse eigenheden ruim vertegenwoordigd zijn, o.a. de Vliermaalse Pruim, Kriekpeertjes, Sterappel, Bellefleur, Rabau,.…

Aan de info- en adviesstand van de NBS kunt u materialen en pomologische boekwerken terugvinden, alsook advies inwinnen over onze werking. De info- en adviesstand van NBSW Maatwerk vzw helpt u dan weer verder met al uw boomgaardvragen, gaande van variëteitenkeuze tot het ontwerpen van een boomgaard tot verschillende ziekten en plagen die men er kan terugvinden.
Verschillende proef- en verkoopstanden begeleiden u op een reis doorheen verschillende fruitsmaken en -geuren. Zo kunt u verschillende appel- en peervariëteiten bekomen, onze ambachtelijk geperste sappen en gestookte stropen, vervaardigd van fruit uit onze eigen onbespoten hoogstamboomgaarden, puur natuurlijke producten uit de korte keten dus.

Heeft u vruchten waarvan u de variëteit niet kent, breng ons dan zeker een viertal typische exemplaren, onze pomologen trachten deze voor u op naam te brengen.

De evenementenweide achter de hoeve biedt de kans op samenwerking met Flora Hesbania, de Haspengouwse bloemenhappening. Hier vinden ook de typische fruitgerechten en -producten een plaats. Verder is er een boerenmarkt, met o.a. oude ambachten, handgemaakte decoraties enzovoort. Ook aan de kleinsten wordt gedacht. Een springkasteel en andere kinderanimatie zullen niet ontbreken.

We heten jullie allemaal van harte welkom op dit unieke evenement!
_________________________________________________________

Eind 2020 kreeg de NBS de kans om een unieke vierkantshoeve, typerend voor de 19e en 20e eeuw, te verwerven; een fruit- en landbouwkundig erfgoed, bovendien vlak tegenover het NBS-secretariaat gelegen. Het was een ‘once in a lifetime’ kans die we met beide handen hebben gegrepen, als logische volgende stap in ons engagement voor lokaal fruitkundig erfgoed, zowel levend, bouwkundig als immaterieel.

Vierkantshoeve Renard stamt uit 1888 en werd opgericht door Willem Renard. Het was na het kasteel het omvangrijkste bouwwerk in het dorp en midden in de dorpskom gelegen. Het kleine dorpsplein, dat in die tijd als een heus dorpscentrumpje fungeerde, werd verder enkel omkaderd door de kerk, schuin tegenover de hoeve, en de gemeentelijke dorpsschool aan de dorpstoegang (gelegen op een van de twee enige straten van toen).

Voorgeschiedenis
Hoeve Renard was uitgebaat als een gemengd akkerbouw-, veeteelt- en fruitbedrijf met een aanzienlijke bezetting aan ‘knechten’. De hoeve beschikte over ettelijke hectaren landbouwgrond die met paard en ploeg werden bewerkt. De oogst werd opgeslagen in een grote graanschuur van zowat 20 meter lang en 8 meter breed en een hoogte van ongeveer 10 meter. (vergelijkbaar met de tiendschuren van die tijd). Overigens is deze vierkantshoeve een ontdekking op zich. Er staat een koeienstal voor 10 koeien, paardenstal voor 10 paarden, bakhuis, gewelfde bietenkelder, ménage, hooizolders, graan - zolder, woonhuis van deze herenhoeve met 4 kelderruimten (kolenkelder, wijnkelder, aardappelkelder, keukenbewaarkelder), 4 gelijkvloerse ruimten, 4 slaapkamerruimten, zolderruimten met graan - zolder, katrol en vlaggenhuis. Buiten bevinden zich een grote binnenkoer en achterliggende boerentuin. Het geheel staat op een oppervlak van zowat een halve hectare en is midden in het dorp gelegen. Laten we niet vergeten dat een dergelijke hoeve ‘in haar tijd’ volledig zelfvoorzienend was en diende te zijn.

Fruitbewaarruimte
In de jaren 1940 werd het rechtergedeelte van de schuur (‘de tast’) verbouwd tot een luchtgekoelde fruit be- waarplaats die vandaag de dag nog steeds origineel en intact is. Deze fruitkoelruimte, ongeveer 250 m³ groot, was volgens de toen allernieuwste normen, kennis en technieken van de vooroorlogse tijd geconcipieerd. Ze is vrijwel een exacte kopie van de plannen en voorschriften die wijlen prof. Van Cauwenberghe aan de tuinbouwschool van Vilvoorde in 1941 ontwikkelde.
Deze bewaarplaats is uniek in Vlaanderen want, alhoewel er meerdere bestaan hebben, is dit volgens onze info en navraag nergens nog volledig intact en in werkklare toestand overgeleverd. Het behouden van dit historisch relict, als getuige van een authentieke werkwijze en vindingrijkheid van onze voorouders, was voor de NBS als fruitkundige vereniging op zich al de hoofdreden van haar engagement.
De koelplaats bestaat uit een gangenstelsel dat zich ondergronds onder de volledige ruimte uitstrekt (A) en door zes luchtopeningen, afgesloten met geïsoleerde deuren, met de buitenzijde verbonden is. Door ’s avonds deze deuren te openen zakt de koude nachtlucht in de gangen en drukt de warme koelkamerlucht door drie in het plafond geplaatste luchtschouwen naar buiten. ’s Morgens, als de temperatuur stilaan stijgt, dienen deze deuren terug gesloten te worden en behoudt de ruimte haar lage temperatuur (ong. 9° C). Met deze, dagelijks te herhalen, werkwijze van koeling kon een fruitbewaring worden volgehouden tot de maand mei en zelfs later.
Vierkantshoeve Renard kent zoveel facetten, waarvan de fruitbewaarruimte er nog maar eentje is. Volg ons mee op onze stappen om deze fruithoeve in al haar glorie te herstellen en als een authentieke belevingshoeve uit te bouwen. Een beleving waarin het fruitgedeelte centraal staat en centraal zal blijven staan.


NBS-Belevingshoeve Renard | Leopold III-straat 5, 3724 Vliermaal
zondag 10 september | 10 – 17 u.
Gratis toegang
Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.